Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava fotografií Bohumila Švédy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

22. 1. 2024

Výstava fotografií Bohumila Švédy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

 

Zveme všechny nadšence kvalitní fotografie na vernisáž výstavy Bohumila Švédy ve VMO.  Autor se věnuje fotografii už od počátku 60. let, kdy dokumentoval mikroregion Rýmařov. Řada jeho snímků byla otištěna v novinách i knižních publikacích. Jeho volná tvorba zahrnuje témata krajina, zátiší a architektury. Je členem rýmařovského spolku Octopus.

plakat-vystava-sveda-2024-finjpg_page1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografické umění Bohumila Švédy okouzlilo návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci

Olomouc, 10. února 2024 – Od 8. února se v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci koná výstava jednoho z fotografů naší doby, pana Bohumila Švédy. Vernisáž této jedinečné výstavy byla nejen vizuálním zážitkem, ale také hudebním a emocionálním zážitkem díky příspěvku mladého Richarda Švédy hrou na klarinet a úvodní řeči pana prof. Jindřicha Štreita.

Tradice fotografických výstav v muzeu se stala neodmyslitelnou součástí kulturního dění v Olomouci. V prvních měsících tohoto roku návštěvníky zaujala výstava Bohumila Švédy, jehož dílo se vyznačuje nejen mistrovstvím v dokumentární fotografii, ale i v uměleckém zpracování jedinečných momentů a detailů, které nám jinak unikají.

Prof. Jindřich Štreit, známý fotograf a osobní přítel Bohumila Švédy, zahájil vernisáž výstavy. Ve svém úvodu zmínil tradici fotografie a fotografických soutěží pořádaných v minulosti Vlastivědným muzeem v Olomouci. Přítomné také přítomné seznámil s osobností samotného fotografa, který svou tvorbou zachycoval naši krajinu a stále poutá pozornost svým výjimečným pohledem na svět.

Fotograf Bohumil Švéda se věnoval širokému spektru témat. Od lyrických a romantických okamžiků po pečlivě zachycenou dokumentární fotografii. Jeho objektiv byl často zaměřen na události v Rýmařově, kde strávil většinu svého života. Jeho fotografie nejsou pouze uměleckým vyjádřením, ale také cenným historickým materiálem.

"Pan Švéda se stal klíčovým dokumentaristou v oblasti Rýmařova, zaznamenávající všechny důležité momenty, které ovlivnily tuto krásnou část naší země," uvedl prof. Štreit ve své řeči. Fotografie Bohumila Švédy jsou tak nejen vizuálním zážitkem, ale i důležitým pramenem pro publikace zabývající se historií a současností Rýmařova a jeho významných osobností.

Na vernisáži byla také vysoce hodnocena činnost Městského muzea v Rýmařově a jeho význam v kulturním dění regionu. Zvláštní uznání směřovalo k fotografickému uskupení OCTOPUS, které aktivně podporuje kulturní rozvoj a vytváří prostor pro prezentaci místních talentů.

Výstava fotografií Bohumila Švédy je bezesporu událostí, která nejen obohacuje kulturní scénu Olomouce, ale také připomíná důležitost umění při zachycování historie a života v regionu. Přijďte se nechat okouzlit tímto jedinečným pohledem na svět okolo nás a nahlédněte i na poetické obrazy krajiny Rýmařovska. Výstava potrvá do 24. března, neváhejte ji navštívit!

Krajčí D.

https://www.foto-vsmo.cz/clanky/aktuality/vystava-fotografii-bohumila-svedy-ve-vlastivednem-muzeu-v-olomouci.html

https://www.rajce.idnes.cz/vsmo/album/vystava-bohumila-svedy-2024

http://www.vsmo.cz/index.php

vernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-1.jpgvernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-3.jpgvernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-6.jpgvernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-10.jpg

vernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-7.jpg

vernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-11.jpg

vernisaz-vystavy-b.-svedy-202412.jpgvernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-14.jpgvernisaz-vystavy-b.-svedy-2024-15.jpgFoto: Krajčí D.